صحبت کردن در مورد کمردرد مقداری مشکل است، علت اصلی آن هم این است که این عارضه مربوط به ارگان خاصی و یا بافت خاصی در بدن نمی شود. به طور کلی وجود درد و التهاب در نواحی مختلف ستون فقرات می تواند سبب ایجاد درد در ناحیه کمر شود. با این وجود بسته به اینکه کمردرد در کجای ستون فقرات ایجاد می شود، نوع این عارضه و همچنین شدت آن متفاوت می باشد.
از آنجایی که ستون فقرات به عنوان یک محفظه نگهدارنده سبب نگهداری از سیستم عصبی می شود، وجود درد در ناحیه کمر از هر نوع و با هر شدتی می تواند به عنوان یک زنگ خظر به حساب آید. بنابراین اگر به هر دلیل دارای درد در ناحیه کمر هستید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص نوع کمردرد
به طور کلی عارضه کمردرد می تواند به دو صورت زیر در افراد ایجاد شود که شامل:
- نوع حاد که به صورت موقتی است. در این نوع علائم درد به صورت ناگهانی و البته موقتی است.
- نوع مزمن که به صورت دائم در ستون فقرات وجود دارد.
انواع کمردرد
کمردرد می تواند به دلایل مختلفی در افراد ایجاد شود که شامل:
- دیسک فتق
- کشیدگی عضلانی در ستون فقرات که سبب ایجاد آسیب در ستون فقرات شده باشد.
- تنگی کانال نخاع که در اثر باریک شدن کانال نخاع اتفاق می افتد.
- وجود شکستگی در مهره های کمر که سبب ایجاد التهاب و درد می شود.
- وجود تومور در ستون فقرات
- ایجاد آسیب در دیسک کمر که منجر به پارگی دیسک شده باشد.
به طورکلی نواحی ستون فقرات را می توان به چند بخش تقسیم بندی کرد که شامل:
- ناحیه گردنی که شامل مهره های گردن است.
- ناحیه قفسه سینه که شامل مهره های بالایی کمر است.
- ناحیه کمر که شامل مهره های پایینی کمر است.
اصطلاحی به نام کمر میانی و یا همان پشت میانی وجود دارد که شامل نواحی از کمر است که به ناحیه زیر دنده ها و بالای باسن اشاره دارد. احتمال ایجاد درد در ناحیه کمر میانی بسیار کمتر از ایجاد درد در ناحیه کمر فوقانی و مهره های گردن است. علت اصلی این موضوع هم این است که این ناحیه به اندازه نواحی کمر فوقانی و مهره های گردن خم نمی شود و تنها تا اندازه ای خم می شود که امکان حرکت را برای فرد ایجاد کند. به همین دلیل ایجاد درد در این ناحیه بسیار کمتر از سایر نواحی است.
وجود درد در قفسه سینه
ستون فقرات در ناحیه سینه دارای 12 مهره است که می توان آن را به عنوان ناحیه فوقانی پشت در نظر گرفت. احتمال ایجاد درد در این ناحیه نسبت به ایجاد درد در نواحی دیگر ستون فقرات بیشتر است. بر خلاف سایر نواحی ستون فقرات که ممکن است درد به دلیل وجود عارضه در اندام هایی مثل رحم و یا کلیه باشد، وجود درد در ناحیه ستون فقرات ممکن است به دلیل وجود بیماری های زمینه ای باشد. بنابراین وجود درد در این نواحی باید به طور جدی مورد بررسی قرار بگیرد، مخصوصا اگر همراه با علائم زیر باشد:
- تب و لرز شدید
- کاهش وزن ناگهانی که هیچ دلیل خاصی نداشته باشد.
- تغییر شکل در این ناحیه که به صورت غیر عادی باشد.
- درد، بی حسی و گزگز شدن در پاها
- ضربه فیزیکی که به اندازه ای شدید باشد که سبب ایجاد درد در این ناحیه شود.
- درد قبل از 20 سالگی در این ناحیه
- درد بعد از 50 سالگی در این ناحیه
- درد شدید که تغییرات پوزیشن بدن باعث کاهش آن نشود.
اهمیت این ناحیه به دلیل اتصال آن به دنده های قفسه سینه می باشد که در ناحیه ای قرار گرفته اند که سبب محافظت از قلب و اندام های تنفسی می شود. بنابراین اگر در این ناحیه دچار درد هستید، حتما در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
عارضه کمر درد
در بیشتر موارد عارضه کمردرد با وجود درد در ناحیه توراسیک اشتباه گرفته می شود. این در حالی است که وجود درد در کمر مربوط به نواحی بالای ستون مهره ها و پایین قفسه سینه است. معمولا زمانی که وجود درد در این ناحیه به صورت مزمن باشد، تشخیص علت درد مقداری مشکل خواهد بود و ممکن است به دلایل زیر ایجاد شده باشد.
- بارداری
- افزایش وزن و چاقی
- نبود فعالیت های بدنی
- استرس و اضطراب
- مصرف سیگار
در صورتی که همراه با این عارضه علائم دیگری چون تب و لرز شدید و سرگیجه و کاهش وزن داشتید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری و درمان کمردرد
برای درمان این عارضه در بیماران در ابتدا می بایست محل درد و شدت آن مشخص شود. در ابتدا برای درمان از روشهای غیرتهاجمی چون ماساژ و فیزیوتراپی استفاده می شود. درمان ها می توانند تا حدودی علائم درد را کاهش دهند. اما در صورتی که علت ایجاد درد در ناحیه کمر مربوط به آسیب و یا ضربه فیزیکی شدید باشد، پزشک از روش های تهاجمی مثل جراحی برای درمان استفاده خواهد کرد.
انجام تمرینات زیر می تواند تا حد بسیار زیادی در کاهش درد در ناحیه کمر موثر باشد.
- انجام تمرینات کششی زانو تا سینه: برای انجام این حرکت به پشت دراز بکشید و پاها را صاف روی زمین قرار دهید. یک زانو را به سمت سینه بکشید و آن را به مدت پنج دقیقه نگه دارید. این حرکات را دو یا سه بار انجام دهید.
- حرکات بریج: وضعیت بدنی تان به همان صورت قبل باشد با این تفاوت که باسن را به طرف بالا حرکت دهید و سپس عضلات کمر را سفت کنید. روزانه می توانید این حرکت را انجام داده و 30 بار آن را تکرار کنید.
- حرکت کشش گربه ای: در این حرکت باید سعی کنید که کمر خود را به آرامی قوس دهید. ایجاد قوس در کمر می تواند به هر دو حالت هم انجام شود. انجام روزانه این حرکت توصیه می شود.
- حرکت فشار تیغه ای شانه: در ابتدا روی صندلی که دسته ندارد بنشینید و سپس به وضعیت درست قرار بگیرید. در ادامه سعی کنید تیغه های شانه خود را به هم نزدیک کنید و هر بار 5 ثانیه آن را نگه دارید.
خلاصه نکات مقاله
وجود کمردرد می تواند نشان از وجود یک عارضه دیگر باشد. تعیین محل درد بسیار مهم بوده و در تشخیص نوع عارضه بسیار مهم و کمک کننده است. روش های درمانی متفاوتی برای این عارضه وجود دارد که بر اساس نوع ناحیه و شدت درد متفاوت است.
0 Comments