مدت زمان مطالعه۶ دقیقه

درمان کمردرد

کمر درد یکی از شایعترین درد های استخوانی و اسکلتی است که سالانه افراد زیادی به آن مبتلا می شوند. کمر به علت پشتیبانی از ستون فقرات و همچنین تحمل وزن سر و باسن تحت فشار بیشتری نسبت به سایر قسمت های بدن است. همچنین در چرخش و حرکت های روزانه نیز کمر نقش مهمی ایفا می کند. بنابراین طبیعی است که از مناطق حساس بدن به شمار رفته و احتمال آسیب و ایجاد درد در آن بیشتر باشد. درد کمر در واقع علل و انواع مختلفی دارد. و انواع مختلف کمردرد ناشی از مشکلات مختلفی است. درد کمر می تواند ناشی از استخوان و ستون فقرات و یا مربوط به عضلات کمر باشد. گودی کمر و همچنین نوع اسکلت بندی بدن نیز در ایجاد درد کمر موثر است. کمر درد ها در بسیاری از موارد با رعایت حرکت ها و ورزش های مناسب، قابل کنترل و درمان است و فقط در موارد شدید نیاز به جراحی کمردرد دارد. ما در این مقاله به درد کمر، علل ایجاد آن، تشخیص و راه های درمانی مربوطه می پردازیم.

علائم درد کمر

دردهای کمر معمولا علت مشخص و واضح دارند. در بسیاری از موارد فشار یا آسیب وارده در نتیجه زمین خوردن و یا تصادف می تواند باعث ایجاد درد در ناحیه کمر گردد. در این حالت معمولا با جابجایی فرد و خم شدن درد ها شدت گرفته و بیشتر می شوند. به طور کلی اگر درد کمر پس از گذشت چند روز تا یک هفته و ب استراحت نیز کاهش پیدا نکرد مراجعه به پزشک ضروری است. در صورت داشتن این علائم درد های کمر جدی بود و باید فورا تحت بررسی پزشکی قرار گیرند : چند هفته ادامه دارد، شدید است و با استراحت بهبود نمی یابد، به سمت پایین و در یک یا هر رو پا نیز گسترش می یابد، باعث ضعف ، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در یک یا هر دو پا می شود، با کاهش وزن غیر قابل توجیه همراه است

علت ایجاد درد در ناحیه کمر

درد کمر دلایل مختلفی دارد که شامل این موارد می باشد :

  • کشیدگی عضله یا رباط : فشار وارد کردن به عضلات پشت و کمر در اثر وزنه برداری یا بلند کردن اجسام سنگین می تواند موجب درد ناخوشایند در ناحیه کمر شود. فشار مداوم و طولانی مدت بر اثر عوامل مختلف موجب اسپاسم عضلات کمر می شود.
  • دیسک های پاره شد : دیسک های ورقات غضروفی شکل و دایره ای هستند که در بین ستون فقرات قرار گرفته تا از ساییده شدن و لرزش آنها جلوگیری به عمل آورند. هنگامی که در اثر ضربه یا افزایش سن این دیسک ها از جای خود بلغزند، و به اصطلاح پاره شوند، باعث فشار به نخاع می گردند. این امر موجب ایجاد کمردرد می گردد. دیسک کمر بسیار شایع شده است.
  • آرتروز : آرتروز در نواحی ستون فقرات موجب می شود که مجرای نخاع تنگ تر شود. این حالت باعث ایجاد درد در کمر می شود.
  • پوکی استخوان : پوکی استخوان از عوامل مهم در درد های اسکلتی است. هنگامی که فرد مبتلا به پوکی استخوان باشد، ممکن است ستون فقرات به راحتی دچار آسیب یا شکستگی گردد و درد در ناحیه کمر را ایجاد کند.
درمان کمر درد
درمان کمر درد

عوامل موثر در ایجاد درد های کمر

تقریبا همه افراد ممکن است کمر درد را تجربه کنند حتی کودکان. اما بسیاری از عوامل هستند که ریسک ابتلا به این درد را افزایش می دهند و شامل این موارد می باشد : از مهم ترین عوامل موثر در درد کمر، سن می باشد. افزایش سن معمولا همراه با درد در ناحیه کمر و زانو است. زیرا در طی زمان این استخوان ها تحت فشار های زیادی قرار گرفته و دچار سایش و فرسایش شده اند. بنابراین احتمال آسیب و ایجاد درد در آنها بیشتر است. عدم تحرک و فعالیت ورزشی یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ایجاد درد های عضلانی و اسکلتی است. عدم ورزش منجر به ضعیف شدن عضلات شکم و کمر می شود و بدین ترتیب نمی توانند از استخوان ها و ستون فقرات پشتیبانی کنند. سیگار کشیدن و مصرف مواد آلرژی زا، زیرا این مواد باعث ایجاد سرفه و عفونت و خلط در مجاری تنفسی شده و در اثر سرفه باعث ایجاد فشار در ستون فقرات و در موارد شدید فتق دیسک می شوند. بعضی از بیماری مانند داشتن تومور ها در نواحی عصبی نیز باعث درد کمر می شود.

علت کمردرد در خانم ها

بانوان زیادی هستند که از درد ناشی از کمر بسیار رنج می برند گاه حتی برخی از مشکلات کمر درد می تواند ناشی از مشکلات زنانه همچون عفونت دستگاه تناسلی باشد. توضیحات تخصصی در اینباره را از زبان دکتر قوام الدین تولایی ببینید و بشنوید.

جلوگیری

برای جلوگیری از ایجاد کمر درد، باید عضلات و اسکلت کمر را سالم نگه داشت و تقویت کرد. برای سالم و قوی نگه داشتن کمر انجام این امور توصیه می گردد:

  • ورزش : انجام منظم ورزش های هوازی و حرکاتی که منجر به خستگی و لغز کمر نمیشود باعث افزایش مقاومت کمر می گردد. از جمله ورزش های مناسب می توان به پیاده روی و شنا اشاره کرد. البته شما می توانید با توجه به شدت درد و شرایط خود و توصیه پزشک ورزش های مناسب دیگر را نیز انجام دهید. همچنین ورزش هایی مثل دراز نشست که منجر به تقویت عضلات شکم می شود نیز می تواند در بهبود و جلوگیری از درد کمر موثر باشد.
  • داشتن وزن متعادل : اضافه وزنی از عوامل موثر در ایجاد کمر درد است. هنگامی که فرد وزن زیادی داشته باشد، طبعا فشار زیادی نیز به نواحی مختلف از جمله اسکلت ها و ستون فقرات وی وارد می شود. از اینرو وزن متعادل می تواند از بسیاری از فشار های اسکلتی و آسیب ستون فقرات بکاهد.
  • ایستادن، بلند شدن و نشستن مناسب : یکی از عوامل موثر در ایجاد درد های اسکلتی نحوه نشستن و بلند و حتی ایستادن است. کمر به عنوان ستون بدن در هنگام ایستادن بیشترین وزن را تحمل می کند. جلوگیری از ایستادن های طولانی و همچنین نشستن طولانی مدت می تواند به سلامت کمر کمک کند. همچنین نحوه بلند شدن نباید باعث ایجاد فشار و شوک به عضلات و استخوان های کمر گردد.

تشخیص و درمان

پس از مراجعه به پزشک و معاینه فیزیک توسط وی، معولا برای فرد عکسبرداری از ستون فقرات توسط اشعه ایکس، ام آر آی و سی تی اسکن را  تجویز می گردد. در این تصویر احتمالا هر نوع ضربه یا آسیبی که به کمر و اسکلت نخاع وارد شده است مشخص می گردد. آزمایش خون نیز برای تشخیص عفونت و بیماری های میکروبی و ویروسی نیز تجویز می شود. معمولا درمان کمر درد، استراحت در منزل و رعایت نکات حرکتی است. اما گاهی برای کاهش درد از مسکن های غیر استروئیدی استفاده می شود. انجام فیزیوتراپی برای کمردرد و ورزش های مناسب میتواند درد را کاهش دهد. در مواردی که علت درد فتق دیسک باشد، معمولا جراحی می تواند این مشکل را برطرف نماید. در هر صورت با ایجاد کمر درد باید به بهترین فوق تخصص ستون فقرات مراجعه کرده و پیگیر درمان خود شوید.

عکس دکتر سید قوام الدین تولایی

دکتر سید قوام الدین تولایی

جراح مغز و اعصاب (نوروسرجن و فوق تخصص ستون فقرات)

دکتر تولایی جراح مغز و اعصاب یا نوروسرجن و فوق تخصص ستون فقرات هستند.
ایشان دارای فلوشیپ جراحی ستون فقرات از امریکا (دوره ی تکمیلی جراحی ستون فقرات در دانشگاه پیتسبورگ آمریکا گذراندند ) هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان غیر جراحی دیسک کمر

درمان غیر جراحی دیسک کمر

دردهای ناشی از مشکلات دیسک کمر می توانند به قدری شدید باشند که، موجب ناتوانی فرد جهت انجام کارهای روزمره شوند. به گونه ای که فرد قادر به حرکت کردن و یا بلند شدن از جای خود نباشد....

8 راهکار مهم برای درمان کمردرد بعد از زایمان

8 راهکار مهم برای درمان کمردرد بعد از زایمان

کمردرد از دردهای بسیار شایع در میان افراد است که، می تواند به دلایل مختلفی بروز پیدا کند. انواع کمردرد متفاوت بوده و تشخیص نوع آن بسیار مهم است. یکی از معمول ترین دلایل کمردرد در...

فیزیوتراپی برای درمان کمردرد

فیزیوتراپی برای درمان کمردرد

یکی از روش های درمانی برای بهبود کمر درد، فیزیوتراپی می باشد که متشکل از نرمش ها، جریان های مکانیکی، تجهیزات مکانیکی و ... می باشد که به شدت عارضه و نوع آن بستگی دارد. به عنوان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *