دکتر قوام الدین تولایی » کمر درد » کمر درد و پوکی استخوان
مدت زمان مطالعه۶ دقیقه

کمر درد و پوکی استخوان

پوکی استخوان بیماری است که در اثر از بین رفتن مواد معدنی استخوان، استخوان ها نازک و ضعیف می شوند. در انگلیس تخمین زده می شود که 2 درصد از زنان 50 ساله این بیماری را دارند و این بیماری در سن 80 سالگی به 25 درصد افزایش می یابد. پوکی استخوان را می توان با یک اسکن ساده، معروف به DEXA تشخیص داد. زنان به دلیل تغییرات هورمون بعد از یائسگی، مستعدتر از مردان برای ابتلا به پوکی استخوان هستند.

استخوان های طبیعی برای حفظ سلامتی خود به نور خورشید متکی هستند و همراه با رژیم غذایی بر روی سلول های پوست برای تولید ویتامین D تاثیر می پذیرند. کمبود نور خورشید یا کمبود ویتامین D ممکن است منجر به این حالت شود. محصولات لبنی، از جمله شیر، تخم مرغ، پنیر و ماست منابع خوبی برای ویتامین D هستند. برای استفاده از نور خورشید برای تولید ویتامین D نیازی به نور مستقیم به گونه ای که  پوست را بسوزاند، نیست.

اگر استخوان ضعیف باشد، مستعد شکستگی است. تخمین زده می شود که سالانه 9 میلیون شکستگی پوکی استخوان در سراسر جهان اتفاق می افتد که معمولا روی لگن تاثیر می گذارد. کمر درد به خودی خود ناشی از پوکی استخوان نیست، اما می تواند به دلیل شکستگی مهره باشد، که ممکن است پس از آن کمر دچار خمیدگی شود، و باعث خم شدن به جلو در ستون فقرات (قفسه سینه) شود. این به نوبه خود فشار بیشتری به مهره ها وارد می کند و در بعضی از افراد ممکن است شکستگی ایجاد کنند، و وضعیت را بدتر کنند. به عنوان مثال، “قوز Dowager’s”، یک قوز شدید که در اثر خمیدگی به جلو در ستون فقرات فوقانی قفسه سینه است، نمونه بارز از کمر درد ناشی از پوکی استخوان است.

کمردرد-و-پوکی-استخوان

کمردرد-و-پوکی-استخوان

ناحیه دیگر ستون فقرات در معرض ضربه در پوکی استخوان، استخوان خاجی، استخوان پایین کمر است. این ناحیه ممکن است با نشستن بیش از حد روی یک صندلی نامناسب، با افتادن به پشت و یا کوبیدن ناحیه ران آسیب ببیند. شکستگی استخوان خاجی می تواند باعث درد شدید شود.

مدیریت این شکستگی ها به دلیل پوکی استخوان شامل اصلاح تراکم مواد معدنی استخوان است. برای جلوگیری از این واقعه می توان با مصرف مکمل های خوراکی ویتامین D و کلسیم، یا سایر داروها، و برخی از طریق تزریق، یا در صورت لزوم از طریق روش های جراحی به افزایش ذخایر استخوان کمک کرد.

تصمیم گیری در مورد گزینه درمانی مناسب برای افراد به عوامل زیادی بستگی دارد و بنابراین، بهترین کار این است که در یک تیم پزشکی دارای تخصص های مختلف بررسی شود، جایی که تمام زمینه های تخصصی مختلف این بیماری را بررسی می کنند. در کلینیک های ستون فقرات عمدتا این امر به طور منظم انجام می شود و باعث شده است که بسیاری از بیماران با شکستگی های پوکی استخوان با موفقیت مدیریت شوند.

کایفوپلاستی روشی است که هم برای بهبود همترازی بعد از شکستگی مهره در اثر پوکی استخوان و هم برای از بین بردن درد استفاده می شود. با قرار دادن یک سوزن در استخوان یا مهره آسیب دیده، می توان یک کاتتر بالونی را وارد کرد، به طور معمول دقیقا در زیر یا در ناحیه شکستگی وارد می شود. گسترش بالون درون استخوان، با تزریق مایع رادیو مات به آن که در اشعه ایکس دیده می شود، قطعات استخوان را دوباره ترمیم و مرتب می کند و تراز کلی ستون فقرات را بهبود می بخشد. سپس می توان بادکنک را تخلیه و خارج کرد و حفره ایجاد شده را با سیمان مخصوص استخوان پر کرد. این نوع درمان به سرعت اثر گذار است، و از استخوان شکسته از داخل پشتیبانی می کند، و باعث می شود که درد کاهش یابد و از تخریب بیشتر استخوان جلوگیری می کند.

اگر از پوکی استخوان رنج می برید ، مطمئن شوید که تحت معالجه قرار گرفته اید و مطمئن شوید که این مورد تحت نظر قرار گرفته است. متخصصان روماتولوژی و غدد درون ریز می توانند در مورد بهترین روش درمانی برای شما مشاوره دهند. در صورت شکستگی، برای تشخیص و درمان سریع با متخصص ستون فقرات ملاقات کنید.

عوامل ایجاد پوکی استخوان

پوکی استخوان عمدتا عامل ضعیف شدن و شکسته شدن استخوان ها می باشد. برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض خطر هستند.

بیشترین تراکم استخوان ها در سن بزرگسال تا حدود 30 سالگی است. معمولا بعد از 35 سالگی تراکم استخوان افراد به تدریج شروع به کاهش می کند.

پوکی استخوان ممکن است برای همه اتفاق افتد، اما برخی از افراد دچار پوکی استخوان شدید می شوند و به همین دلیل باعث می شود که نرخ ضعیف شدن و شکستگی استخوان ها بیشتر از حد طبیعی باشد.

عوامل اثرگذار در ایجاد پوکی استخوان

هورمون های زیادی روی تراکم استخوان ها اثرگذار هستند. احتمال ابتلا به پوکی استخوان در افرادی که دچار اختلالات هورمونی شده اند بیشتر از افراد دیگر است.

اختلالات هورمونی تحریک کننده پوکی استخوان شامل موارد زیر است:

  • افراد داری غده تیروئید پرکار
  • افراد دارای اختلال در غده فوق کلیه به عنوان مثال بیماری سندرم کوشینگ
  • خانم هایی که دچار کاهش هورمون های جنسی مانند استروژن و تستوسترون به ویژه در دوره یائسگی
  • افرادی که دارای اختلال در غده هیپوفیز و به مثابه آن اختلال در عملکرد هورمون ها
  • افراد دارای غده پاراتیروئید پرکار
  • عوامل اثرگذار دیگری که احتمال پوکی استخوان و شکستگی استخوان را افزایش می دهند شامل:
  • عوامل ژنتیکی افراد
  • سابقه شکستگی استخوان در نواحی مهم بدن مانند لگن در والدین
  • شاخص پایین توده بدن معمولا کمتر از 19
  • مصارف بالای قرص های استروئیدی در افرادی که آرتروز و آسم دارند.
  • تغذیه نامناسب و پر خوری یا بی اشتهایی
  • استعمال دخانیات مانند سیگار و نوشیدن الکل
  • افرادی که دارای روماتیسم های مفصلی هستند.
  • افرادی که دارای اختلال در جذب مواد غذایی هستند مانند افراد مبتلا به بیماری سلیاک
  • استفاده از داروهایی که باعث اختلال در سطح هورمون ها می شود مانند داروهایی که برای درمان سرطان سینه و پروستات مصرف می – شوند.
  • عدم تحرک زیاد مانند افرادی که مدت زمان زیادی را به دلایل مختلفی در رختخواب بوده اند.

منابع:

Osteoporosis and Back Pain (londonspineclinic.com)

Osteoporosis – Causes – NHS (www.nhs.uk)

عکس دکتر سید قوام الدین تولایی

دکتر سید قوام الدین تولایی

جراح مغز و اعصاب (نوروسرجن و فوق تخصص ستون فقرات)

دکتر تولایی جراح مغز و اعصاب یا نوروسرجن و فوق تخصص ستون فقرات هستند.
ایشان دارای فلوشیپ جراحی ستون فقرات از امریکا (دوره ی تکمیلی جراحی ستون فقرات در دانشگاه پیتسبورگ آمریکا گذراندند ) هستند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
درمان کمردرد

درمان کمردرد

کمر درد یکی از شایعترین درد های استخوانی و اسکلتی است که سالانه افراد زیادی به آن مبتلا می شوند. کمر به علت پشتیبانی از ستون فقرات و همچنین تحمل وزن سر و باسن تحت فشار بیشتری...

درمان غیر جراحی دیسک کمر

درمان غیر جراحی دیسک کمر

دردهای ناشی از مشکلات دیسک کمر می توانند به قدری شدید باشند که، موجب ناتوانی فرد جهت انجام کارهای روزمره شوند. به گونه ای که فرد قادر به حرکت کردن و یا بلند شدن از جای خود نباشد....

8 راهکار مهم برای درمان کمردرد بعد از زایمان

8 راهکار مهم برای درمان کمردرد بعد از زایمان

کمردرد از دردهای بسیار شایع در میان افراد است که، می تواند به دلایل مختلفی بروز پیدا کند. انواع کمردرد متفاوت بوده و تشخیص نوع آن بسیار مهم است. یکی از معمول ترین دلایل کمردرد در...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *